Duurzaam richting de winter: gratis advies

vrijdag 1 september 2023

Energietransitie

Op 7 september gaat het Duurzaam Spreekuur in de BOP weer van start. Daar kan je advies krijgen over hoe je nog vóór de winter je stroom- en gasgebruik kunt minderen, of hoe je je huis flink kunt verduurzamen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden in Leiden om gratis deskundig advies te krijgen. We zetten ze hier op een rijtje, met aan het eind een aankondiging van onze energie-avond over het aanvragen van vergunningen.

Duurzame Spreekuur

De makkelijkste manier om duurzaam advies voor jouw persoonlijke situatie te krijgen is binnenlopen bij het Duurzaam Spreekuur, iedere eerste donderdagavond van de maand tussen 19:00 en 21:00 in de BOP (Herenstraat 61). Energiecoach Neal van Duijn en Ben Vroom, beheerder van de ‘Kennisbank Duurzame Maatregelen Leiden’, schetsen de mogelijkheden, geven concreet advies en verwijzen door naar instanties die je verder kunnen helpen, een soort eerstelijns advies dus. Mensen uit andere wijken zijn ook welkom. 

Energieloket MBO Rijnland

Daarnaast kan je iedere donderdagavond advies krijgen bij het Energieloket MBO Rijnland, waar studenten en docenten individueel advies op maat geven en apparatuur kunnen laten zien waarmee je je huis kunt verduurzamen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien hoe een warmtepomp werkt en of dat iets voor jou is. Je moet vooraf op de website reserveren.

Energiecoaches

De vrijwillige energiecoaches van Energiek Leiden komen zonder kosten bij je langs om jouw persoonlijke situatie door te nemen en een stappenplan te maken voor de verduurzaming van jouw huis, compleet met maatregelen, kosten en tips. Zo kan je beginnen met de maatregelen die snel vermindering van gasgebruik opleveren, zoals isolatie, tocht wegwerken en efficiëntere CV ketel instellingen, en vervolgens overgaan op meer ingrijpende maatregelen om je gasgebruik terug te brengen of helemaal van het gas af te gaan. Klik hier om een afspraak te maken.

Duurzaam Bouwloket

Inwoners van Leiden kunnen voor specifieke vragen over duurzame maatregelen bellen naar het Duurzaam Bouwloket (071-2043013). Adviseurs met veel technische kennis beantwoorden vragen en geven advies. Op duurzaambouwloket.nl is gedetailleerde (gemeentelijke) informatie te vinden over duurzame maatregelen, voorbeeldwoningen, uitvoerende bedrijven, subsidies en leningen. 

Duurzame Huizenroute

Afgelopen juni waren de Leidse Duurzame Huizen Dagen, waarbij Leidenaren in huizen konden kijken die vergaand verduurzaamd zijn. Waarschijnlijk worden deze opnieuw georganiseerd in het voorjaar van 2024. Op de website is nog steeds interessante informatie te vinden over de maatregelen waarmee de bewoners hun gas- en stroomgebruik hebben verminderd.

Maar eerder nog, op 28 oktober en 4 november, krijg je een nieuwe kans om bij huizen binnen kijken. Dan vindt de Landelijke Duurzame Huizenroute plaats, waarbij bewoners hun deuren openen voor belangstellenden, alleen al in Leiden meer dan 50. De meesten hebben veel verstand van de maatregelen die zij hebben getroffen en delen graag hun kennis en ervaring.

Erfgoed Leiden

Woon je in een monument of historisch pand, dan kan je bij de duurzaamheidsadviseurs van Erfgoed Leiden en omstreken te rade gaan over wat er wel en niet mogelijk is qua energiebesparing en verduurzaming. Elk pand is anders, daarom komt een adviseur bij je langs om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor je woning. Ook als je huis vóór 1945 gebouwd is en geen monument is, kun je een gratis maatwerk-energieadvies voor je woning aanvragen.

Links naar duurzaam advies, informatie en tips

Kijk voor een overzicht van alle duurzaam adviesmogelijkheden en websites met informatie en tips op Energiekleiden.nl.

Derde energie-avond over het aanvragen van vergunningen 11 oktober

Op woensdag 11 oktober 2023 20.00 organiseert het wijkcomité op de locatie Speeltuin Zuiderkwartier (Anjeliersstraat) een derde energie-avond over het aanvragen van vergunningen voor duurzame maatregelen zoals zonnepanelen en dubbel glas.

Er zijn nog steeds veel hobbels op weg naar duurzame aanpassingen van de huizen in onze wijk, bijvoorbeeld regels met betrekking tot cultureel erfgoed bij beschermd stadsgezicht en monumentenstatus. Ook is het niet altijd volledig duidelijk wat wel en niet mag van de gemeente. Wij hopen daar met een informatieavond meer duidelijkheid over te verschaffen.

Wijk-energie-ambassadeurs Neal en Ben zullen ook aanwezig zijn op deze avond.

Elders op onze website vindt u de presentaties van de eerste twee energie-avonden.